Methoden


EMDR


SCHEMa-therapie

cognitieve gedrags-therapie

Gerrie Ham werkt door middel van coachingstechnieken, cognitieve gedragstherapie (ook EMDR), schematherapeutische interventies of orthopedagogische begeleiding. Afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten wordt samen met u bepaald welke methode ingezet wordt. Vanuit de kwaliteitsstandaarden GGZ (zie www.ggzstandaarden.nl en www.thuisarts.nl) wordt zo een passende behandeling gekozen. Het kiezen van een passende behandeling wordt samen met u gedaan ('samen beslissen'). Zie onder 'voor clienten' voor meer informatie over de verschillende methoden of kijk op deze website van MIND.


Wanneer er sprake is van depressieve-, paniek-, slaap- of gegeneraliseerde angstklachten, is het ook mogelijk om een blended behandeling te volgen: naast face-to-face gesprekken wordt dan ook internetbehandeilng (e-health) ingezet.

Kortdurende en generalistische behandeling:

Het uitgangspunt is om een kortdurende en generalistische behandeling te bieden. Deze behandeling duurt gemiddeld tussen de 5 en 11 sessies. Het hoofddoel van een kortdurende behandeling is het versterken van de oplossingsvaardigheden en het vergroten van zelfregie. Je leert hoe je op een andere manier kunt omgaan met de situaties die in je omgeving zich voordoen, zodat je minder klachten ervaart. Je krijgt inzicht in de rol van je eigen gedrag en leert tools en handvaten om anders met de situatie om te kunnen gaan. Daarbij wordt van jou een actieve houding verwacht. Je krijgt opdrachten mee en/of gaat aan de slag met een e-health module (Embloom) die past bij jouw klachten. In de sessies bespreken we de voortgang. Er wordt tussentijds geëvalueerd om te kijken of we op de juiste weg zitten en wat er nog nodig is voor het vervolg van de behandeling. De kortdurende behandeling wordt afgerond op het moment dat je weet wat nodig is om je problemen op te lossen en we er allebei vertrouwen in hebben dat je deze vaardigheden ook kunt toepassen in de praktijk. Zo duurt de behandeling niet langer dan nodig en kun je op eigen kracht verder werken aan het verminderen van je klachten door het anders omgaan met de situaties waar je tegenaan loopt.

Virtual Reality Therapie (VRET)


Binnen de praktijk van Gerrie Ham is het ook mogelijk om gebruik te maken van Virtual Reality Therapie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de VR-bril van Psylaris.

VRET is een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie die vooral wordt toegepast bij het behandelen van angsten en fobieën. Zo kun je in de therapiekamer bloot gesteld worden aan de voor jou angstoproepende situaties en jou ondertussen begeleiden in het leren hanteren van die angst en methoden om die te verminderen.

Door virtual reality te combineren met traditionele exposure therapie kunnen er virtuele confrontaties gesimuleerd worden die controleerbaar zijn en op maat kunnen worden afgesteld tijdens het behandelingsproces. VRET is een bewezen en effectieve behandelingsmethode met aanvullende voordelen ten opzichte van traditionele exposure therapie:

1. De behandeling kan plaatsvinden in een veilige omgeving;

2. Er kan gerichter behandeld worden door specifieke situaties te oefenen;

3. Je kunt oefenen in situaties die niet makkelijk in het echt na te bootsen zijn, zoals vliegen;

4. Een goede tussenstap naar in VIVO therapie door de angst op te bouwen.